Om man inte tidigare har arbetat på en restaurang, eller har någon typ av insyn i hur branschen fungerar, kan det vara svårt att föreställa sig hur mycket som faktiskt försiggår i skymundan. Man ser oftast enbart servitriserna och möjligtvis en glimt in i köket, men för den som inte har ett genuint intresse för restaurangbranschen brukar man heller inte bry sig mer om sitt besök än att maten smakar gott och kommer till bordet inom rimlig tid.

Vem gör då egentligen vad på en restaurang?Chinese kitchen busy at work

Det första man vanligtvis ser när man kommer in på en restaurang är matsalen. Här hittar du hovmästaren och servitörerna, men på det flesta lite finare ställen kan du även se sommelierer, en person som har ansvar över viner och står beredd för dig som kund att få provsmaka, men även komma med förslag på vad som kan passa till maten du beställt.

De allra flesta människor är medvetna om att hovmästaren är den person som visar dig fram till bordet, men även ser till att hela ditt besök på restaurangen blir bra, och fungerar även som en typ av arbetsledare för servitörerna.

Om man då tar sig in bakom stängda dörrar och in i köket, hittar man nog en betydligt mer stressig miljö än ute i matsalen. På vissa restauranger kan det verkligen vara som natt och dag, beroende på hur många gäster som planeras komma. Det är här som kocken tar sin plats och gör sitt yttersta för att få maten så smakrik och perfekt som möjligt. Black waiter serving table on the terraceDet är inte enbart smaklökarna som ska ha en trevlig stund, utan här gäller det även att göra snygga upplägg.

Till sin hjälp har kockarna kallskänkor och köksbiträden, som arbetar för att assistera kockarna under hela dagen. Man kan lätt tro att det är kockarna som sköter köket, men den som får restaurangen att rulla på och fungera som den ska är kökschefen, eller köksmästare med ett annat ord. Vanligtvis har köksmästaren även en souschef som är till för att ta kökschefens plats när personen själv inte har möjlighet.

Man kan enkelt säga att det ligger mer planering och människor bakom en enda måltid än enbart en Kock och servitris, även om dessa två är mycket, mycket viktiga ingredienser.

Posted in Mat