Varje år koras världens bästa restauranger av en jury som består av kända matskribenter och kockar från hela världen. Topplistan startades tidigt 2000-tal av den brittiska tidningen med passande namn; Restaurant. Det har blivit en prestigefylld kamp bland världens alla kockar och många är de restauranger som blivit omsprungna precis vid mållinjen. Ett flertal restauranger har år efter år behållit den åtråvärda titeln och flera utav dem finns här i Europa. Vid en nominering utgår man inte endast från maten utan även servicen, serveringen och den totala upplevelsen i sig. Det sägs ju att man äter med ögonen och att en inbjudande tallrik stimulerar aptiten.

Europeiska restauranger i topp

Under många år har europeiska restauranger toppat listan över världens bästa restauranger. I år föll de dock på mållinjen och vinnaren 2017 är New York-baserade Eleven Madison vars team leds av stjärnkocken Daniel Humm. Eleven Madison är kända för sin rostade anka. Noma i Köpenhamn, som numera är nedlagd, har tidigare toppat listan och krogen har under sina aktiva år vunnit många av världens mest prestigefylla utmärkelser. Även om den amerikanska flaggan stoltserar i topp på årets lista finner du många europeiska krogar bland topp 10. Italienska Osteria Francescana i Modena kom på andra plats. Dock behöver denna restaurang ej bekymra sig för en sniken andraplats då den redan är tilldelad 3 Michelinstjärnor. I år ser vi inga svenska restauranger på listan men förra året knep svenska Fäviken Magasinet plats 41.

Bjud in dina vänner på middag

Att bjuda hem vänner på en lyxig middag och sedan avsluta kvällen med att bada badtunna är en perfekt avrundning på en stressig vecka. Om ni är ett par stycken är det värt att be alla deltagare om varsitt bidrag till middagen. Någon kanske tar med sig en god flaska bubbel till fördrinken och någon annan gör efterrätten. På så sätt slipper du att stå ensam i köket och förbereda allt och kan njuta mer av middagen. Med handen på hjärtat kan en nog motvilligt erkänna det antal gånger svetten lackat i pannan medan man försökt styra upp en hel middag. Om alla tar med sig något öppnar det även upp för nya smaksensationer då varje person ofta har en personlig paradrätt att stoltsera med. När alla är mätta och belåtna kan kvällen avslutas i ett varmt skönt bad under en, förhoppningsvis, stjärnklar himmel.